دیابت چه تاثیری بر روی کلیه ها میگذارد؟
دیابت چیست؟
دیابت شیرین که معمولاً دیابت نامیده می شود، بیماری است که در آن بدن شما انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند از مقادیر طبیعی انسولین به درستی استفاده کند. انسولین هورمونی است که میزان قند خون شما را تنظیم می کند. سطح قند خون بالا می تواند در بسیاری از قسمت های بدن شما مشکلاتی ایجاد کند.
آیا انواع مختلفی از دیابت وجود دارد؟
شایع ترین آنها نوع 1 و نوع 2 هستند. دیابت نوع 1 معمولا در کودکان رخ می دهد. به آن دیابت شیرین با شروع نوجوانی یا دیابت ملیتوس وابسته به انسولین نیز می گویند. در این نوع، لوزالمعده شما انسولین کافی تولید نمی کند و باید تا پایان عمر تزریق انسولین انجام دهید.
دیابت نوع 2 که شایع تر است، معمولا در افراد بالای 40 سال رخ می دهد و به آن دیابت بزرگسالان می گویند. به آن دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین نیز می گویند. در نوع 2، لوزالمعده شما انسولین تولید می کند، اما بدن شما از آن به درستی استفاده نمی کند. سطح بالای قند خون اغلب با پیروی از رژیم غذایی و/یا مصرف دارو قابل کنترل است، اگرچه برخی از بیماران باید انسولین مصرف کنند.
دیابت با کلیه ها چه می کند؟
در دیابت، رگ های خونی کوچک بدن آسیب می بینند. هنگامی که رگ های خونی در کلیه ها آسیب می بینند، کلیه های شما نمی توانند خون شما را به درستی تمیز کنند. بدن شما آب و نمک بیشتری نسبت به آنچه که باید نگه می دارد، که می تواند منجر به افزایش وزن و تورم مچ پا شود. ممکن است در ادرارتان پروتئین وجود داشته باشد. همچنین مواد زائد در خون شما جمع می شوند.
دیابت همچنین ممکن است به اعصاب بدن شما آسیب برساند. این می تواند باعث مشکل در تخلیه مثانه شود. فشار ناشی از پر بودن مثانه می تواند به کلیه ها آسیب برساند. همچنین، اگر ادرار برای مدت طولانی در مثانه شما باقی بماند، می توانید به دلیل رشد سریع باکتری در ادرار که سطح قند بالایی دارد، دچار عفونت شوید.
چه تعداد از افراد مبتلا به دیابت دچار بیماری کلیوی می شوند؟
حدود 30 درصد از بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 (شروع نوجوانان) و 10 تا 40 درصد از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (بزرگسالان) در نهایت دچار نارسایی کلیه می شوند.
علائم اولیه بیماری کلیوی در بیماران دیابتی چیست؟
اولین علامت بیماری کلیوی دیابتی افزایش دفع آلبومین از طریق ادرار است. بنابراین انجام این آزمایش به صورت سالانه برای شما مهم است. افزایش وزن و تورم مچ پا ممکن است رخ دهد. شب ها بیشتر از دستشویی استفاده خواهید کرد. همچنین فشار خون شما ممکن است خیلی بالا برود. به عنوان یک فرد مبتلا به دیابت، باید حداقل سالی یک بار خون، ادرار و فشار خون خود را چک کنید. این امر منجر به کنترل بهتر بیماری شما و درمان زودرس فشار خون بالا و بیماری کلیوی می شود. حفظ کنترل دیابت می تواند خطر ابتلا به بیماری شدید کلیوی را کاهش دهد.
علائم دیررس بیماری کلیوی در افراد دیابتی چیست؟
با از کار افتادن کلیه ها، سطح نیتروژن اوره خون (BUN) و همچنین سطح کراتینین در خون شما افزایش می یابد. شما ممکن است:
حالت تهوع، استفراغ ویا بی اشتهایی
ضعف و افزایش خستگی
خارش
گرفتگی عضلات (به خصوص در پاها)
کم خونی (کم بودن شمارش خون)
تجربه کنید.ممکن است متوجه شوید که به انسولین کمتری نیاز دارید. این به این دلیل است که کلیه های بیمار باعث تجزیه کمتر انسولین می شوند. در صورت بروز هر یک از این علائم، با پزشک خود تماس بگیرید.
سایر علائم بیماری کلیوی در افراد مبتلا به دیابت عبارتند از:
آلبومین/پروتئین در ادرار
فشار خون بالا
تورم مچ پا و ساق پا، گرفتگی عضلات پا
به دستشویی رفتن بیشتر در شب
سطوح بالای BUN و کراتینین در خون
نیاز کمتر به انسولین یا داروهای ضد دیابت
حالت تهوع صبحگاهی و استفراغ
ضعف، رنگ پریدگی و کم خونی
خارش
اگر کلیه های من آسیب دیده باشند چه اتفاقی می افتد؟
ابتدا، پزشک باید بفهمد که آیا دیابت شما باعث آسیب شده است یا خیر.
کلیه های شما بهتر کار می کنند و عمر طولانی تری دارند اگر:
دیابت خود را کنترل کنید.
فشار خون بالا را کنترل کنید.
درمان عفونت ادراری را درمان کنید.
هر گونه مشکل در سیستم ادراری خود را اصلاح کنید.
از مصرف هر گونه دارویی که ممکن است به کلیه ها آسیب برساند (به خصوص داروهای مسکن بدون نسخه) خودداری کنید.
چگونه کلیه ها تا زمانی که ممکن است به کار خود ادامه می دهند؟
پزشک کلیه که نفرولوژیست نامیده می شود، درمان شما را با شما، خانواده و متخصص تغذیه برنامه ریزی می کند. دو نکته برای حفظ سلامت کلیهها، کنترل فشار خون بالا همراه با مهارکنندههای ACE و پیروی از رژیم غذایی دیابتی کلیوی است. محدود کردن پروتئین در رژیم غذایی نیز ممکن است مفید باشد. شما و متخصص تغذیه می توانید رژیم غذایی خود را با هم برنامه ریزی کنید.
مرحله نهایی نارسایی کلیه در بیماران دیابتی چیست؟
نارسایی کلیه در مرحله پایانی یا نارسایی کلیه زمانی اتفاق می افتد که کلیه های شما دیگر قادر به حمایت از شما در یک وضعیت نسبتاً سالم نیستند ودر این حالت نیاز به دیالیز یا پیوند است. این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که کلیه های شما فقط 10 تا 15 درصد کار می کنند.
نارسایی کلیه در افراد دیابتی چگونه درمان می شود؟
به دنبال از کار افتادن کلیه ها می توان از سه نوع درمان استفاده کرد: پیوند کلیه، همودیالیز و دیالیز صفاقی.
آیا فرد مبتلا به دیابت می تواند پیوند کلیه انجام دهد؟
بله. هنگامی که یک کلیه جدید دریافت می کنید، ممکن است به دوز بالاتر انسولین نیاز داشته باشید. اشتهای شما بهبود می یابد بنابراین کلیه جدید شما بهتر از کلیه آسیب دیده شما انسولین را تجزیه می کند. شما از استروئیدها استفاده خواهید کرد تا بدنتان کلیه جدیدتان را پس نزند. اگر کلیه جدید شما از کار بیفتد، درمان با دیالیز را می توان تا زمانی که منتظر کلیه دیگری هستید شروع کنید.
منبع: