تغذیه و دیالیز

تغذیه و دیالیز

تغذیه و دیالیز

اکنون که همودیالیز را شروع می کنید، ممکن است تغییرات زیادی در زندگی روزمره شما ایجاد شود. احتمالاً پزشک به شما گفته است که ممکن است نیاز به ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی خود داشته باشید. متخصص تغذیه کلیه در مرکز دیالیز به شما کمک می کند تا برای نیازهای خاص خود رژیم غذایی تهیه کنید.

چرا باید رژیم غذایی خاصی داشته باشم؟

از آنجایی که کلیه های شما قادر به دفع مواد زائد و مایعات کافی از خون شما نیستند و بدن شما در حال حاضر نیازهای خاصی دارد، باید مایعات را محدود کنید و مصرف برخی مواد غذایی را در رژیم غذایی خود تغییر دهید. اینکه چقدر احساس خوبی دارید بستگی به این دارد:

از رژیم غذایی خود نوع و مقادیر مناسب غذا بخورید.

انجام درمان های همودیالیز که پزشک برای شما دستور داده است.

مصرف داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده است.

رژیم غذایی شما برای مراقبت از شما بسیار مهم است. مهم است که روزانه مقدار مناسبی از پروتئین، کالری، مایعات، ویتامین ها و مواد معدنی داشته باشید. متخصص تغذیه به شما کمک می کند تا وعده های غذایی خود را برنامه ریزی کنید تا مطمئن شوید که تعادل مناسب را به دست می آورید. تعدادی از دستورالعمل های کلی را می توان در بروشور رایگان ما، "تغذیه و همودیالیز" یافت.

آیا غذایی که می خورم حافظ سلامتی است؟

از آنجایی که شما تحت دیالیز هستید، نیازهای بسیار خاصی دارید. خوب غذا خوردن به شما کمک می کند تا سالم بمانید. بد غذا خوردن می تواند خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهد. متخصص تغذیه در مورد اینکه چقدر خوب غذا می خورید با شما صحبت خواهد کرد.

برخی از سوالات ممکن است از شما پرسیده شود:

آیا متوجه تغییر در نوع یا مقدار غذایی که هر روز می خورید شده اید؟

آیا در خوردن رژیم غذایی معمول یا توصیه شده خود مشکلی داشته اید؟

آیا بدون تلاش وزن کم کرده اید؟

آیا متوجه تغییراتی در قدرت یا توانایی خود در مراقبت از خود شده اید؟

متخصص تغذیه یا پرستار شما ممکن است به ذخایر چربی و ماهیچه های صورت، دست ها، بازوها، شانه ها و پاهای شما نگاه کند.

تیم مراقبت دیالیز شما به دنبال تغییراتی در سطح پروتئین‌های خونی شما و به‌ ویژه یکی به نام آلبومین خواهد بود. تغییر در این پروتئین می تواند به معنای از دست دادن پروئتین بدن شما باشد.

برخی از آزمایش‌های خون مخصوص که هر ماه انجام می‌شوند( Kt/V ) کفایت دیالیز یا نسبت کاهش اوره (URR) نامیده می‌شوند. این آزمایشات به پزشک کمک می کند تا تصمیم بگیرد که آیا دیالیز کافی دریافت می کنید یا خیر. دریافت مقدار مناسب دیالیز مهم است و به شما کمک می کند حس بهتری داشته باشد. تغییر در ذخایر چربی و عضله یا هر یک از این آزمایش‌های خون می‌تواند نشانه‌ای از عدم دیالیز کافی باشد. همراه با Kt/V، این تست ها اطلاعاتی در مورد پروتئین دریافتی شما یا تعادل پروتئین - نیتروژن شما (PNA) ارائه می دهند. با استفاده از PNA، آلبومین و هرگونه تغییر در اشتهای شما، متخصص تغذیه تشخیص می دهد که آیا به اندازه کافی از غذاهای مناسب می خورید یا خیر. مقدار مناسب دیالیز مورد نیاز است تا اطمینان حاصل شود که می توانید از غذای خود لذت ببرید و در عین حال سلامت خود را حفظ کنید.

اگر کلسترول بالا داشته باشم چه؟

تغییر رژیم غذایی ممکن است به کاهش سطح کلسترول در خون شما کمک کند. متخصص تغذیه شما در مورد انواع چربی ها و غذاهای حیوانی که می خورید با شما صحبت خواهد کرد. همچنین، ممکن است پزشک شما تصمیم بگیرد که برای کاهش کلسترول خون به داروی خاصی نیاز دارید.

اگر دیابت داشته باشم چه؟

در برخی موارد، ممکن است نیاز داشته باشید که فقط چند تغییر در رژیم غذایی خود ایجاد کنید تا نیازهای خود را به عنوان یک بیمار کلیوی برآورده کنید. برای مثال، برخی از غذاهای رایگانی که استفاده می‌کردید ممکن است لازم باشد در رژیم غذایی کلیه‌تان محدود شوند. متخصص تغذیه شما به ایجاد یک برنامه غذایی مخصوصا برای شما کمک می کند.

آیا چیز دیگری هست که باید بدانم؟

نکات مهم زیر می تواند در رژیم غذایی شما مفید باشد:

سبزیجات تازه یا منجمدی که بدون نمک اضافه هستند. قبل از سرو غذا تمام مایع پخت و پز را خالی کنید.

میوه های کنسرو شده معمولا پتاسیم کمتری نسبت به میوه های تازه دارند. قبل از سرو تمام مایعات را تخلیه کنید.

خامه های غیر لبنی اغلب دارای دو پتاسیم فسفات هستند که 100 درصد جذب می شود. در حال حاضر شیرهای جایگزین زیادی در بازار وجود دارد که بسیار سالم تر هستند و حاوی افزودنی های فسفات نیستند.

برچسب‌های روی بسته‌های غذا اطلاعاتی در مورد برخی از موادی که ممکن است در رژیم غذایی شما مجاز نباشند به شما می‌دهد. خواندن این برچسب ها را یاد بگیرید. برای کمک به اجتناب از نمک، می توان از بسیاری از گیاهان و ادویه ها استفاده کرد تا رژیم غذایی شما جالب تر شود. برای لیستی از این موارد با متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

منبع:

kidneyschool